zondag 1 maart 2015

Economie
 draait om ambachten

De maakindustrie of ambachten bestrijken veel terreinen van de economie zoals specialistische productie, creatieve industrie, de bouw, reparatie, voeding, gezondheid, schoeisel, tandtechnici en installatietechnologie.
Niets is standaard bij deze ambachtelijke standaardfabrieken. Er werken 774.000 mensen, er zijn 285.000 ambachtsbedrijven en er is sprake van een jaaromzet van 110 miljard euro. Ruim 1% van alle mbo-studenten volgt een opleiding die voorbereidt op een kleinschalig, ambachtelijk beroep. Om ervoor te zorgen dat er voldoende aankomend specialistische vakmensen blijven uitstromen neemt minister Bussemaker van Onderwijs nu extra beschermingsmaatregelen.

Het Mediacollege Amsterdam met de Sjef Kats Award. Ambachtelijke vervaardigd.

De baankansen van deze specialistische beroepen zijn vaak goed, maar krimp, vergrijzing en onbekendheid met deze beroepen zorgen voor teruglopende werknemers en studenten aan de opleidingen. Reden voor minister Bussemaker om maatregelen te nemen. Niet alleen komt er meer geld beschikbaar voor specialistische opleidingen. Ook krijgen mbo-scholen de mogelijkheid om zich exclusiever te onderscheiden als dé plek voor een bepaalde unieke vakopleiding. Daarnaast introduceert de minister een nieuw slot op de deur, zodat deze opleidingen nooit helemaal kunnen verdwijnen zolang er vraag blijft vanuit de arbeidsmarkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten