donderdag 26 februari 2015

Licht en straling

Licht is een van de twee basiselementen van het leven. De zon de bekendste die iedere morgen weer trouw geflankeerd met zijn heraut Mercurius in het oosten opkomt. Al miljoenen jaren energierijk met een veel breder spectrum waar zelfs signmakers en zeefdrukkers profijt uit halen.


Licht van de zon met een deel UV-straling en water zijn onmisbaar op aarde. Daarnaast in de natuur met de fotosynthese voor bloemen, planten en gewassen met de aanmaak van chlorofyl voor een energierijke groei. Vanuit het verleden was vuur de eerste lichtbron die de mens ontdekte. Voor warmte, voedsel en afschrikking. Maar het licht van de zon en de straling vanuit zwarte gaten houdt veel meer in dan wij simpel kunnen waarnemen. 


Aan twee groepen leerlingen van het Mediacollege in Amsterdam deed ik onlangs kond van de allernieuwste ontwikkelingen. Om vooral verder in de toekomst te kijken. De studenten waren daarbij bijzonder vindingrijk om ook andere elementen aan te dragen. Dat voelt goed want de huidige generatie gaat een stormachtige toekomst tegemoet die bol staat van technologische vernieuwingen.
Traditionele banken gaan slechts een beperkte lokale rol spelen. Ook politiek gezien want de wereldwijde invoering van Google- en Apple pay met apps wordt een feit.


Narrowcasting en andere vormen van audio-visuele uitvoeringen een belangrijke vorm van communicatie. Ook daarvoor zijn vakmensen hard nodig. 
Alles draait om de telefoon waarbij drukwerk de toegevoegde waarde blijft houden. Dankzij de befaamde rozet van het full-colour drukwerk en de nanotechnologie met grafeen in combinatie met acrylaten zijn nieuwe flexibele en opvouwbare schermen mogelijk. Zelfs met extra halfgeleiders die vele malen sneller zijn dan het traditionele silicium om de tussenliggende subpixels te versterken. Voordeel een contrast verhogend effect met een betere kleurweergave en een duidelijke verbetering van de scherpte.

Toekomst

Wellicht de zwarte kosmische straling die nog veel krachtiger is dan de zon. Of gaan werken met de geluiden uit de ruimte wat immers ook elektromagnetische trillingen zijn. Maar zover is de wetenschap nu nog niet. Nu gebruiken wij nog de kernenergie van de zon. In de industriële processen zuinig met energie met led-curing op een exacte golflengte. Met de high solid UV-inkten die in de zeefdrukindustrie worden ingezet is curing via led-lampen met de allernieuwste technologieën mogelijk. Alles heeft te maken met high power leds en inkttechnologie.


Baanbrekend want hoe korter de golflengte des te meer energie er vrijkomt. Alleen nu nog te onbetrouwbaar omdat de aardmetalen die daarvoor nodig zijn zich op te gevaarlijke plekken bevinden en slechts mondjesmaat voorhanden komt. Maar dat de golflengte waarop wij drukwerk gaan curen korter gaat worden staat vast. Snelheid en technologie allesbepalend. Spannend maar verantwoord naar nieuwe vormen van het polymerisatieproces.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten