vrijdag 29 juni 2018

Sint Pieter

Vandaag de feestdag van Simon Petrus. Petrus was de eerste bisschop van Rome en de beschermheilige van de onder andere de Eglise Saint Pierre in Bastogne. Tevens was Simon Petrus een van de twaalf discipelen. 


Met herdersstaf en tiara in Sint Pieterskerk in het Belgische Bastenaken te zien. Vanuit het Katholieke geloof is de huidige Paus de opvolger van Petrus. In ons land is Petrus ook de beschermheilige van de stad Leiden. De sleutels van het koninkrijk der hemelen in het wapen zien we ook terug in de Nederlands Hervormde Dorpskerk aan de sluis van de Leytsche Dam in Leidschendam Voorburg. 



Forum Hadriani was de eerste stad in het noorden van het Romeinse rijk. Kreeg die stadsrechten van Keizer Hadrianus tijdens een bezoek rond het jaar 150. Een eeuw daarvoor (47) liet de Romeinse veldheer Corbulo een kanaal graven tussen Maas en Rijn.


Een groot deel van de huidige Vliet herinnert nu nog aan die belangrijke verbindingsroute. Opvallend feit is dat Corbulo en Simon Petrus beiden het slachtoffer werden in 67 van de toenmalige regerende Keizer Nero.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten