zondag 5 januari 2014

Rechten van de vrouw

Het nieuwe jaar is aangebroken en de kop er inmiddels vanaf. Een jaar weer met veel, ja heel veel mogelijkheden. Natuurlijk heeft de overheid een belangrijke vinger in de pap. De vele hervormingen en besparingen zoals Den Haag deze verwoordt zijn uitsluitend ordinaire lastenverhogingen. Het is goed dat onze export nog steeds floreert want anders was het heel gauw gedaan met onze nieuwe, doch veranderende participatiemaatschappij. 
Maar laten wij het hebben over de kansen en mogelijkheden in de vrouwen-voetbalsport. Wat gaat het jaar 2014 ons brengen? Gaat Muiden promoveren en wordt IJzendijke kampioen?

Buitenveldert en RCL doen het uitstekend in de Topklasse

In de Topklasse wordt het ook heel spannend tussen drie aan elkaar gewaagde teams, Buitenveldert, Fortuna Sittard en het Leiderdorpse RCL. Alles draait uiteraard om de bal. Dit verandert echt niet alhoewel insiders vertellen dat ook nu de WK-ballen zwabberen. We zullen het zien en beleven maar bovenal blijft alles draaien om de rechten van de vrouw, ook in de voetbalsport.


Anne-Josèphe Théroigne de Méricourt was tijdens de Franse Revolutie het boegbeeld voor de vrouwenemancipatie. Anne-Josèphe was in feite de allereerste feministe alhoewel dat woord nog bedacht moest worden. Ze was zeker niet van onbesproken gedrag maar in die tijd waren de invloeden van maîtresses een belangrijk gegeven. Ze had haar eigen salon maar bovenal was Anne-Josèphe ervan overtuigd dat de rechten van de vrouw, inclusief het vrouwenstemrecht in de grondwet verankerd moesten worden.



 Vrouwen blijven ook nu actie voeren om aandacht te vragen voor hun rechten.

In 2013 hebben wij veel aandacht geschonken juist aan dit soort zaken. Protesten met de Femen en gelukkig zijn de twee bandleden Maria Aljochina en Nadezjda Tolokonnikova van de Russiche groep Pussy Riot afgelopen decembermaand weer op vrije voeten gesteld. Ook binnen de vrouwenvoetbalsport moet nog wel het één en ander gebeuren. Maar er zijn ook heel positieve ontwikkelingen te melden, zoals bij Buitenveldert waar de vrouwenvoetbalsport en het meisjesvoetbal hand in hand gaan met het mannenvoetbal.

Johan van Aalst van cvv Berkel

Ook bij cvv Berkel uit Lansingerland is er sprake van uitstekende ontwikkelingen. Afgelopen weekend werd daar de manager van het meisjes- en vrouwenvoetbal Johan van Aalst tot Lid van Verdienste gebombardeerd. Een uitstekende beslissing van het bestuur van cvv Berkel.

Het vrouwenvoetbal als sport klimt omhoog en heeft recht op een status gelijk aan die van de mannen. Ook in 2014 zijn er kansen en mogelijkheden maar het is aan de vrouwen om deze met beide handen aan te pakken.

Lees meer over Anne-Josèphe Théroigne de Méricourt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten