Je blijft je toch verbazen op welke wijze de doodgewone burgers worden geïnformeerd. ‘Hou jij ze dom dan hou ik ze arm’, al sinds mensenheugenis het credo van de overheid. Daar is nog steeds niets aan veranderd, zo blijkt stelselmatig. Afgelopen week hoorde ik op de radio een enquête over het milieu. Ik vernam opnieuw dat al het bedrukte papier wat via de brievenbus op de deurmat valt onverantwoord veel bomen kost. Kranten, folders, documentatie van goede doelen en bedelbrieven van loterijen, ja juist die bomen die daarvoor omgezaagd zijn, hadden kunnen bijdragen aan een betere kwaliteit van het milieu.
Helaas verstrekt de overheid ook in dit soort trajecten onvoldoende en zelfs onjuiste informatie. Opvallend is echter wel dat de overheid ventileert dat voor de papierindustrie bomen een noodzakelijke grondstof zijn.
Op zich klopt het maar over welke bomen hebben we het dan? Om bomen te ontzien zou het volgens onze overheid beter zijn gebruik te maken van digitaal verstrekte informatie. Maar welke hoge prijs hier tegenover staat wordt nergens vermeld.
Internet voor de informatieverstrekking als alternatief voor kranten, nieuwsbladen, foldermateriaal en overheidsinformatie. De bedoeling van de overheid is echter is wel duidelijk en uitgekookt bedacht.
Het levert de schatkist immers aanzienlijk veel meer petunia’s op in de vorm van de onverantwoorde extra belastingen op elektriciteit. Om van de CO2 uitstoot die vrijkomt bij de productie van elektriciteit, uit al dan niet kolencentrales, maar te zwijgen want kernenergie willen we niet.
De meest toonaangevende leverancier van ICT diensten maakte het verleden jaar al bont met haar mededeling om het hele Amazonewoud om te gaan kappen als de consument nog langer een rekening opgestuurd wilde krijgen. Zij zou ook overgaan op groene energie waarbij de energiemaatschappijen weer een mooie handel erbij kregen; met dure certificaten kunnen die hun straatje schoon vegen. Immers, ons land kan niet aan de vraag voldoen van groene stroom.
Tropisch hardhout als inzet, maar aan die bomen heeft de papierindustrie helemaal niets. Deze bomen zijn totaal ongeschikt, overigens net als de meeste overheidsbekleders die maar raaskallen en er werkelijk geen snars van begrijpen.
De verantwoorde ecologische bereidingswijze van papier met picea’s met hun specifieke hars vindt in zijn geheel plaats in een gecontroleerde -cradle to cradle- cyclus. Volledig duurzaam bosbeheer en aan het eind van de levensduur volledig CO2 neutraal. Papier en drukwerk kunnen dus klimaatneutraal en kostenefficiënt op duurzame wijze worden geproduceerd. Drukwerk levert nog steeds een schat van informatie op op het gebied van cultuur en achtergrondinformatie terwijl de papierproductie niet dalende is.
Daarentegen het internet met een immens kostenverslindende elektriciteitsverbruik en nadelige effecten van de CO2-uitstoot. Tevens zijn de belastingen op energie torenhoog in ons land. Dit tegen de uitdrukkelijke wil van Europa in maar geld is geld nietwaar, voor onze harkende overheid. De consument bepaalt uiteraard de keuze met te vaak de goedkoopste oplossing. Maar middelen om juiste voorlichting te geven van overheidswege zijn nog steeds ver te zoeken en daar worden we -met z’n allen- toch even niet goed van.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten