zondag 27 januari 2013

Oneerlijke concurrentie bij Damplein project Leidschendam

Staatssteun Damplein Leidschendam wordt teruggevorderd

De Europese Commissie heeft geconstateerd dat de Staat der Nederlanden de onverenigbare staatssteun in het vastgoedproject Damplein Leidschendam moet terugvorderen van Schouten - de Jong Bouwfonds. Het gaat om een totaalbedrag van 6,9 miljoen euro exclusief rente.

Damplein Leidschendam, Corbulo affairs, Corbulo, Europese Commissie, Stichting Behoud Damplein Leidschendam, Staatssteun, Gemeente Leidschendam Voorburg, Corbulo affaire

De verkoop van de grond werd jaren geleden via een privaat-publiek partnerschap opgezet door de gemeente Leidschendam en Schouten - de Jong Bouwfonds waarbij Schouten - de Jong Projectontwikkeling BV een partnerschap aanging met Bouwfonds Ontwikkeling BV.
In 2003 werd de betreffende grond onafhankelijk getaxeerd en in 2004 verkocht aan privaat publieke partijen waaronder Schouten - de Jong Bouwfonds BV. Vanwege veranderende marktomstandigheden besloot de gemeenteraad van Leidschendam in 2009 de oorspronkelijke overeengekomen verkoopprijs van 8,6 miljoen euro te verlagen naar 4 miljoen euro waarbij tevens de grondexploitatiebijdrage van 1,1 miljoen euro en kwaliteitsvergoeding van 0,9 miljoen euro niet langer verschuldigd werd.
Het extra bedrag van 0,3 miljoen euro dat nu naar voren wordt gebracht komt zo mogelijk uit de geheime rapporten die de gemeente Leidschendam-Voorburg ter beoordeling heeft moeten afgeven bij de Europese Commissie. Zeven keer werd gevraagd nadere zienswijzen in te dienen.

De gemeente Leidschendam verstrekte een bijzonder aantrekkelijk markteconomisch voordeel via afwaardering van de grondprijs en het kwijtschelden van andere kosten aan Schouten - De Jong Bouwfonds. Dit is overigens een combinatie van Schouten & De Jong projectontwikkeling B.V. en Bouwfonds ontwikkeling B.V., die ook samenwerkte met de gemeente om de grond bouwrijp te maken. Andere geïnteresseerde projectontwikkelaars in dit omvangrijke bouwproject hadden het nakijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten