dinsdag 8 januari 2013

Alles heeft zo zijn voor- en nadeel

Om gefaseerd te komen tot een reductie van 80% van de broeikasemissies ten opzichte van 1990 heeft de Europese Commissie ‘Routekaart klimaat 2050’ geïntroduceerd dat wordt ondersteund door de gezamenlijke landen. De Commissie stelt voor de groei van grondstoffengebruik los te koppelen van de economische groei.

In een tijd van recessie zou dat volgens het Centraal Planbureau neerkomen op een welvaartsverlies van 2% in Nederland. Specifieke energiebelastingen in de vorm van extra heffingen in Nederland liggen - ondanks andere adviezen van de EU - hieraan ten grondslag. Sinds de politiek de koolstofarme economie heeft ontdekt komt ook de handel in CO2 emissies van de grond wat geld kan opleveren. Maar de politiek gaat aan een heel groot aspect voorbij en dat is de evolutie van de aarde waarbij opwarming een natuurlijk proces is.
De uitstoot van gevaarlijke stoffen is in de afgelopen jaren in de lage landen sterk gereduceerd. De smog die dit vervelende aspect ons opleverde is niet meer en heldere luchten leveren nu een geheel ander gevaar op.

Het is de zon die nu zonder filtering met meer intensiteit schijnt en voor extra warmte zorgt. Waarbij tevens de UV-straling wel degelijk in de gaten moet worden gehouden. Warmer ook vanwege de filtering van smog die weg is gevallen. Een prima resultaat waarin de zeefdrukindustrie als een van de eerste bedrijfssectoren al vroegtijdig de maximale doelstelling neerzette als voorbeeld in heel Nederland. Terugdringing van de uitstoot gaat verder en de ondernemers in de branche gaan gezamenlijk voort op de ingeslagen weg. Het verduurzamingsproces in een nieuwe koolstofarme economie, waarbij het wel opvalt dat de belastingdruk op energie in ons land aanzienlijk hoger ligt dan het Europese gemiddelde. De noodzaak voor verduurzaamheid is aanwezig om een verdere reductie tot stand te brengen.
Wellicht gebruikmakend van die kracht van onze energiebron de zon. Aan de andere kant geeft de vrije straling van de zon wel hogere temperaturen.  Gevaarlijk soms om onbeschermd van de zon te genieten en in de ondernemingen op het midden van de dag extra lichamelijke arbeid te verrichten. Long- en hartproblemen bij een te hoge UV-index die het aardoppervlak bereikt. Beschermd zijn tegen de invloed van de zon is een vast gegeven. En zo heeft ieder nadeel z’n voordeel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten