zondag 6 februari 2011

Verdiende 2-0 winst van RCL op Saestum in tumultueus duel

Een stormachtige zaterdagmiddag op Sportpark De Bloemerd in Leiderdorp. Niet alleen de wind speelde parten maar zo af en toe liepen de gemoederen hoog op. Na het wegsturen van Frederique Bonink wegens hands en het negeren van de diverse vlagsignalen was scheidsrechter Mirjavanmard in de ogen van de Zeister leiding de grote boosdoener.
De doelpunten vielen in de tweede helft. In de 46e minuut was het Shirley Nederpel en in de 66e minuut Priscilla de Vos die ook nog een strafschop tegen de paal schoot.

Scheidsrechter Mirjavanmard was na afloop overtuigd van de situaties en het uit het veld sturen van Saestum verdedigster Frederique Bonink. Ook Bonink zelf gaf na afloop aan dat het wel hands was maar of in die situatie er nu rood gegeven zou moeten worden blijft altijd het spanningsveld.
De leiding van de ploeg uit Zeist bleef echter onverbiddelijk de zwarte piet bij de scheidsrechter neer te leggen. Want ook bij de beide doelpunten werd door de assistent scheidsrechter een vlagsignaal gegeven. Ook daarvan van de leidsman heel duidelijk en hij liep mee en constateerde in die gevallen absoluut geen buitenspel.

En zo kreeg het publiek emotie en spektakel voorgeschoteld in een wedstrijd die wat rommelig startte. Wie had trouwens anders verwacht met een storm die dwars over het veld raasde. Met Kirsten Koopmans en Kelly Gilissen in de basis van het team van coach Louis Osterhaus en Evy Khouw op de bank.
Kirsten Koopmans ging er direct al vandoor maar Racing aanvoerster Lotte Gesman greep goed in. In de beginfase had de thuisploeg de zaakjes beter op orde en zette druk. Priscilla de Vos kreeg een mogelijkheid en Saestum was duidelijk zoekende. In de 9e minuut een mooie combinatie tussen Carmen Manduapessy en Babich Roof waar Geke Maat goed tussenbeide kwam.

Het werd een levendig duel waarbij de dames uit Zeist het spel gingen dicteren. De combinaties liepen goed maar het moet worden gezegd dat de verdediging van de ploeg van coach Hans de Winter geen meter ruimte weg gaf. Vooral Marcha Duijkers kwam een aantal keren heel goed tussenbeide. Kirsten Koopmans liet wel degelijk al haar voetballende kwaliteiten zien. Een schot in de 28e minuut ging rakelings over en in een combinatie met Lisan Goudena kwam Koopmans oog in oog met sluitpost Natasja Rensen maar haar schot ging net voorlangs. Het was de mogelijkheid om een voorsprong te nemen.

In de 25e minuut was het weer Kirsten Koopmans maar die dekselse Duijkers greep weer perfect in.
De thuisploeg stelde in die periode van de strijd daar weinig stootkracht tegenover. Een foutje van doelvrouwe Naomi van de Pol, die de bal bij een ingreep tegen Kelly Gilissen schoot en Priscilla de Vos een mogelijkheid bood, luidde in de 28e minuut de ommekeer in. Op deze wijze bleef het duel heel aantrekkelijk om naar te kijken.

Eerst Martine de Bruijn en later Shirley Nederpel met een mogelijkheid. Het waren kansen maar ook sluitpost Naomi van de Pol greep een aantal keren goed in bij ondermeer een actie van Lenie Mendes Fernandes. In de laatste fase was het weer Saesum met een aantal gevaarlijke aanvallen die veelal via Babiche Roof werden opgezet. Eerst zat Duijkers daar weer goed tussen en ook doelvrouwe Natasja Rensen deed waar ze voor stond. In de laatste minuut de beste kans voor RCL om het openingsdoelpunt te scoren toen Priscilla de Vos helemaal vrijkwam voor Van de Pol maar die greep perfect in.

Na de thee nog meer spektakel en emotie. Kirsten Kok was bij thuisploeg in het veld gekomen en de gevaarlijke maar herstellende Kirsten Koopmans van Saestum was in de kleedkamer achter gebleven. De meiden met dezelfde voornamen die spelbepalend waren in Leiderdorp. Koopmans in het eerste deel en Kok in deel twee. In de eerste minuut al een leep balletje tussendoor op Priscilla de Vos die zich vrijspeelde en Shirley Nederpel aanspeelde die heel koelbloedig de 1-0 scoorde.
Het vlagsignaal van Lex van de Burgt werd door de leidsman genegeerd. In de 49e minuut nog meer commotie toen Frederique Bonink de bal in de zestien op haar schouder meenam. Wellicht onopzettelijk maar het werd een strafschop en rood voor Bonink. De scheidrechter, de een goede partij floot, was duidelijk en rood kan uiteraard volgens de reglementen worden gegeven maar het duel was daar absoluut niet naar.

De leiding van de ploeg uit Zeist was witheet en een aantal kwamen zelfs op het veld hun gelijk halen maar leidsman Mirjavanmard was onvermurwbaar. De strafschop die volgde werd door De Vos vol tegen de paal geschoten.

Ondanks de tien man van Saestum in het veld werd de verdediging van RCL zo af en toe flink onder druk gezet. Carmen Manduapessy en Babich Roof waren voorin zeer actief. Natasja Rensen deed goed werk ondanks de zwabberballen die bijna niet onder controle te krijgen waren en alle curven meekreeg door de felle rukwinden.
Kirsten Kok verdeelde het spel met regelmaat voor de Leiderdorpse voorwaartsen die voor gevaar zorgden met in de 65e minuut een diepe bal op Shirley Nederpel die beheerst scoorde maar wel in buitenspelpositie stond.

Eén minuut later weer zo’n diepe bal op Priscilla de Vos met Simone van de Weerd in haar kielzog en weer de vlag omhoog. De leidsman liet doorgaan en de Vos zorgde uit een moeilijke positie voor de 2-0 en het veilig stellen van de overwinning. Met Evy Khouw in de ploeg veerde Saestum op en ook Danique van Zadelhoff was een van de aanvoerlijnen naar het front maar er was daar achterin bij de Racing geen doorkomen aan.

Een verdiende winst voor RCL die de ranglijst blijft aanvoeren en Saestum haakte af als titelkandidaat in een wedstrijd waarbij de gemoederen ook na afloop nog parten speelden. De leidsman had gesproken en acceptatie is vaak moeilijk, daar zijn we het allemaal wel over eens.