zaterdag 6 januari 2018

Wie is vandaag de heilige boon?

Van oudsher twaalf nachten en dertien dagen na de herrijzenis van de zon vieren wij Drie Koningen. Ook wel Dertiendag genaamd. Een oud traditioneel feest dat nog steeds in ere wordt gehouden. In de oudheid en vroege middeleeuwen werd alleen deze dag gevierd. 
Naast de geboorte van het kindje Jezus en de doop werd ook de aanbidding van de drie wijzen eer bewezen alsmede het eerste wonder. Water werd wijn tijdens de bruiloft te Kana. Vanaf 532 wordt de Christelijke jaartelling aangehouden. Abt Dionysius Exiguus bepaalde onder meer dat de geboortedag van Jezus voortaan op 25 december wordt gevierd, Drie Koningen dertien dagen later en de doop op 12 januari.


Vanuit vervlogen al dan niet heidense invloeden en in andere culturen stond de mens wel heel dicht bij de natuur. De langste nacht en kortste nacht ofwel de winterzonnewende een steevast gegeven. Daarna staat onze krachtbron de zon drie etmalen stil om op 25 december weer in beweging te komen. 
Het leven start met de hernieuwde komst van het licht dat later werd samengevoegd met de geboorte van Jezus in de kerstnacht. Vreugdevuren werden vroeger ontstoken om de zon te verwelkomen en de boze elementen ver weg te houden. Vandaar ons kerstfeest met veel licht.

Maar vandaag op dertiendag dient alles opgeruimd te zijn. Ook betekende deze twaalf nachten een einde van de vastenperiode waarin geen peulvruchten genuttigd mocht worden.
De Drie Wijzen waren Caspar, Melchior en Balthasar en die volgden een heldere ster naar Bethlehem. Brachten goud, wierook en mirre mee voor het kindje Jezus.
Een feest maar ook volgens oude tradities thuis want in een brood werd een boon verstopt. Diegene die de boon aantrof mocht voor één dag de koning zijn inclusief kroon en fraaie ster en bepalen wat er werd gegeten.
Nu een sterretocht en de straat op. De huizen langs om een liedje te zingen in ruil voor snoepgoed. Als je vandaag de boon aantrof is het echt feest. Dan ben je echt een heilig boontje........................

Geen opmerkingen:

Een reactie posten