zondag 1 januari 2017

Het nieuwe jaar

Een gloednieuw jaar in onze jaartelling. Wat het allemaal gaat worden kunnen we wij pas achteraf vaststellen. Immers de toekomst ligt niet in het verleden maar wij kunnen wel leren van de fouten uit het verleden.

Kerst en Nieuwjaar voorbij en op naar Driekoningen. Een mijlpaal in het nog zo prille jaar. Vroeger een feest voor de meesterdrukkers die het ambachtelijk gilde in stand hielden. Ach vervlogen tijden die Koppermaandag maar laten we even stilstaan bij de ene seconde meer in het afgelopen jaar.
Er moest een correctie plaatsvinden want onze planeet draait immers om haar eigen as. Dat duurt slechts 26000 jaar en als u denkt dat onze huidige noordpoolster Polaris altijd onze standvastige Poolster is geweest dan heeft u het mis.


Alpha Draconis ofwel Thuban in het sterrenbeeld Draak was ook onze Poolster. Zo'n 5000 jaar geleden de leidraad van ons leven toentertijd. De Egyptenaren gebruikte deze ster voor het uitlijnen van hun piramides. Natuurlijk alles onder het bezielend oog van Tawaret, de godin uit de Egyptische mythologie.
Veel dichterbij de overleving met Stonehenge of uit de Belgische Ardennen in het lieflijke Wéris met de megalithische stenen die exact in een lijn staan op de langste dag van het jaar met de in het oosten opkomende zon. Ruim 3000 jaar voor de geboorte van Christus op het feest van Sint Jan met de herinneringen nog vers in het geheugen van de sage van de Vier Heemskinderen.



Onze wijsheid is nog steeds gebaseerd op oosterse invloeden. In onze omgeving moest de draak verslagen worden maar in oosterse aspecten werden de draakjes aanbeden. Conjuncties van de planeten Jupiter en Venus rond de geboorte van Christus gaf al een duidelijk signaal weer maar ook de negen draken die alles met de Zon, Maan, Aarde, Mars. Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunes en Pluto te maken hebben. Alles een duidelijke functie in de leer van de Zhou dynastie. Het getal negen symbolisch van belang met de vijfklauwige draak, het ultieme handelsmerk van de keizer. De levenskracht optimaal met de invloeden van de filosofen Confucius en Lao-Tse.


Een nieuwe Noordpoolster komt eraan. Nog even te gaan maar we draaien met z'n allen op het noordelijk halfrond nu eenmaal om onze huidige Polaris heen. Over ruim 2000 jaar en de nodige correcties wordt het de Gamma Cephei. Wellicht dit jaar nog de nodige spectaculaire conjuncties waardoor alles nog steeds draait om het zichtbare licht en de nodige straling vanuit het omniversum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten