zondag 9 februari 2014

Vrijheid en tolerantie

De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Ook in het huidige Rusland waar een stevige delegatie uit ons land is neergestreken. Om kond te doen van onze opvattingen over onder meer recht en vrouwenemancipatie. Het schijnt allemaal te lukken om onze denkbeelden daar over te brengen maar we moeten dat nog wel gaan meemaken. De overbekende tijd zal het leren.

Het was tijdens de Franse revolutie in de periode van 1789-1795 dat één van de voorvechters van het recht voor vrouwen opstond. Dat was Anne-Josèphe Théroigne de Méricourt. De vrijheid van de vrouw stond centraal alhoewel we wel meer dan 200 jaar terug moeten gaan naar het toen onstabiele Frankrijk. Achter de schermen strijdend voor haar overtuiging van gelijkheid voor vrouwen en een veel socialer beleid. Om de macht van de vorsten en aristocraten te breken die vrouwen uitermate extreem vernederden. Als eerste Belgische revolutionaire feministe, alhoewel dit woord nog moest worden bedacht, was Anne-Josèphe haar tijd ver vooruit.
De verklaring van de rechten van vrouwen was in die periode al geschreven maar veel impact kreeg dit niet. Immers, vrouwen hadden nog steeds geen enkele zeggenschap. De vrijheidsovertuiging werd verder opgepakt en is ook nu nog steeds actueel.

Kijk op: Vrouwen blijven ook nu actie voeren om aandacht te vragen voor hun rechten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten