zondag 17 februari 2013

Een zwarte Valentijnsdag in Leidschendam

Een zwarte donderdag voor het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leidschendam Voorburg. En dat nog wel op Valentijnsdag, veel slechter kon het immers niet. De Besluitvorming van de Europese Commissie inzake het Damplein-vastgoedproject werd openbaar. De conclusies en teneur van de inhoud zijn vernietigend voor de gemeente Leidschendam Voorburg.
Positief is in ieder geval dat de burger nu meer inzicht krijgt wat er zich heeft afgespeeld in de achterkamertjes waar door regenten geheime politiek werd bedreven. Ook andere gemeenten in ons land, inclusief bouw-, aanneem- en andere belanghebbende organisaties hebben nu kennis kunnen nemen hoe het nu juist niet moet.

De Europese Commissie heeft onverenigbare staatssteun vastgesteld in het Damplein vastgoedproect te Leidschendam-Voorburg.

Alles draait in feite om de openbaarheid van bestuur, de basis van onze westerse democratie. Gesjoemel en zelfverrijking hoort daarin zeker niet thuis. De Besluitvorming van de Europese Commissie (EC) geeft in eenvoudige bewoordingen in dit geval weer welke achterbakse handelingen door partijen werden verricht. Afspraken die werden beslecht over de hoofden van de inwoners zonder dat de bewoners daarvan op de hoogte waren gesteld. Ook frappant is dat de gemeente Leidschendam Voorburg tot twee maal toe uitstel vroeg en kreeg om de antwoorden te formuleren. Het zou uiteraard ook zo kunnen zijn dat die termijnen van invloed waren om het prestige object zonder inmenging van de EC af te kunnen bouwen.


Immers, over de kwestie aangaande het bestemmingsplan en bouwvergunning uit 2008 loopt nog een hoger beroep procedure bij het hoogste rechtscollege van ons land. Ook hierbij is sprake van zeer discutabele correspondentie van de gemeente.

Daarnaast bestaat er nog steeds gerede twijfel bij de EC dat de olievlek zich niet alleen beperkt tot het Damplein-project. Het bewijs is niet geleverd dat Schouten - de Jong Bouwfonds alle bedragen, die bij aanvang van dit project verschuldigd waren, ook daadwerkelijk heeft voldaan.

Damplein Leidschendam Voorburg met leegstaande woningen en winkelruimtes

Het tarten van de regels kost de gemeente geld, veel geld zelfs dat de burger weer mag ophoesten. Dat de gemeente rondbazuint dat, vanwege dit EC-besluit en de crisis, de toekomst van bouwend Nederland in gevaar komt gaat twee straten te ver en komt zeker niet geloofwaardig over. Dit Damplein-project staat geheel op zichzelf. Dat zullen de juristen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Vereniging Nederlandse Gemeenten ook wel eenvoudig kunnen beoordelen. Het Damplein is nu geheel volgebouwd met veel onverkochte woningen en leegstaande winkelpanden. Ondanks alle inspanningen wil ook de verhuur in de vrijemarktsector  niet vlotten. Alles is te duur voor huidige begrippen en het is duidelijk dat men hier niet op zat te wachten.

Parkeergarage Damplein Leidschendam Voorburg

De conclusies van de EC staan volledig haaks op de beweringen van de woordvoerders van de gemeente uitgesproken tijdens een aantal rechtzaken. Ook in diezelfde rechtzaal de jurist van bouwer Schouten. Die kwam, wat nu blijkt, met onjuiste aantallen verkochte woningen bij aanvang en gedurende het verloop van de bouw. Zette daarmee de rechters op het verkeerde been. Bewust of onbewust, dat blijft de hamvraag, maar het EC document geeft klip en klaar duidelijkheid. Dit alles geeft wel een geheel andere kijk op de onderhavige kwestie.
Dat de waarheid in de rechtbank niet gesproken hoeft te worden was al eerder duidelijk. Maar op leugens en bedrog bouw je geen vertrouwen en zeker geen Damplein.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten