zaterdag 26 maart 2011

RCL wint in bekerduel na strafschoppen van eredivisionist FC Twente

RCL heeft de koploper van de Eredivisie FC Twente met een mokerslag uit de KNVB beker geslagen. De klap kwam erg hard bij de Tukkers aan maar een beter FC Twente liep in de tweede helft met de ogen open in de fuik die de dames uit Leiderdorp hadden geplaatst.
De thuisclub kwam al na vier minuten op voorsprong door een doelpunt van Lenie Mendes Fernandes en ver in blessuretijd werd het 1-1 door Ellen Jansen. De serie strafschoppen die daarop volgde was billenknijpend. Zowel Sari van Veenendaal als uitblinkster Natasja Rensen stopte ieder een strafschop en de laatste werd door Kirsten Bakker van FC Twente naast geschoten.
RCL door naar de halve finale waarin het tegen AZ in Alkmaar speelt voor een plek in de finale van de KNVB-beker.Een zinderend beker duel wat alle elementen in zich had die het voetbal omvatten. Technisch soms hele leuke acties en vooral veel spanning met emotie en de ultieme ontlading van tranen van geluk en verdriet. Verdriet voor koploper uit de Eredivisie en tranen van geluk voor de Leiderdorpsen die toch maar mooi dit schitterende resultaat neerzetten.
Veel publiek omzoomde Sportpark De Bloemerd in Leiderdorp en met vuurwerk werden beide kemphanen verwelkomd.
Het was Suzanne de Kort die zorgdraagde voor het eerste schot van de wedstrijd maar de thuisploeg trok het initiatief naar zich toe. In de vierde minuut kon het massaal opgekomen publiek al juichen. Het was driehoekje met Shirley Nederpel die Priscilla de Vos aanspeelde die vervolgens het leer op Lenie Mendes Fernandes schoot die heel behendig Sari van Veenendaal omspeelde en scoorde. 1-0 en wat een binnenkomer voor de Racing.


In de zesde minuut een eerste fraaie aanval van FC Twente op rechts maar Suzanne de Kort miste. Diezelfde De Kort kreeg even later weer een grote mogelijkheid om de gelijkmaker te scoren maar door goed uitkomen van Racing doelvrouwe Natasja Rensen ging de bal net naast.
Ook de hoekschoppen van Siri Worm werden scherp ingebracht en heel gevaarlijk maar de achterhoede van RCL gaf geen enkele krimp. De linies sloten goed aan en er werd geen ruimte weggegeven. De thuisploeg dicteerde het spel en creëerde mogelijkheden. Vrije trappen van Marjan Brouwer en Lotte Gesman waren gevaarlijk en Shirley Nederpel schoot net naast.


Het voetbal was bijzonder attractief en prima van kwaliteit maar gaandeweg de eerste helft kreeg het team van coach Mary Kok-Willemsen het spelletje van RCL door. Het werd een gelijke strijd met mooie acties van Suzanne de Kort die tot drie maal toe het houtwerk toucheerde. Verkeerd uitverdedigen in de defensie van de Racing gaf Ellen Jansen de mogelijkheid maar die schoot net over. Aan de andere kant ging Kirsten Bakker in de fout maar de Leiderdorpsen profiteren daar niet van. Vlak voor het rustsignaal nog een vuurpijl van Félicienne Minnaar die ver over het doel van Natasja Rensen verdween.


Na de pauze was het FC Twente die het spel naar zich toetrok maar zich keer op keer vastliep op de stugge verdedigsters die met regelmaat hulp kregen van de lange Priscilla de Vos en Shirley Nederpel. Diezelfde Nederpel kreeg wel de mogelijkheid om in de 53 minuut de voorsprong voor het team van coach Hans de Winter te vergroten maar Sari van Veenendaal zat daar heel goed tussen. In de 56e minuut had Joyce Mijnheer voor de gelijkmaker kunnen zorgen maar sluitpost Natasja Rensen haalde werkelijk iedere inzet eruit en groeide in dit billenknijpende bekerduel naar grote hoogte. Het lukte de voorwaartsen van FC Twente niet om de sluitpost van RCL te verschalken. Maar ook waren die meiden niet bij machte om een ander spelconcept op de mat te leggen waardoor die prima spelende Racing achterhoede uit elkaar gespeeld kon worden.


De ploeg uit Enschede liep in de grote fuik en hadden ook het geluk niet mee. Maar geluk straal je uit en dat deden die Leiderdorpsen wel. De saamhorigheid en spelvreugde was het grote verschil tussen de amateurs en de Betaald Voetbal Organisatie.
Inzetten van Ellen Jansen en Joyce Mijnheer gingen naast of over of waren een prooi voor de uitblinkende doelvrouw Rensen. Ook Anouk Dekker en Marlous Pieëte zagen hun schoten over gaan en inzetten werden nog gepareerd door Geke Maat en Marcha Duijkers. Aan de andere kant ook gevaar door een hoekschop van Chavelli Stolk maar de aangespeelde Priscilla de Vos maakte een overtreding. Ook de ingevallen Sandy van de Water was vliegensvlug er bijna doorheen.


Ook een bal van Ellen Janssen werd nog net getoucheerd door Rensen. FC Twente bleef aandringen en ver in blessuretijd viel dan toch de gelijkmaker. Het was Ellen Jansen die dan toch eindelijk het leer achter Rensen in het doel schoot.


De niet echt geconcentreerd fluitende leidsman Otto blies vrijwel direct voor het einde zodat strafschoppen de winnaar moest gaan aanwijzen.
Lotte Gesman, Shirley Nederpel, Ramona van der Harst en Priscilla de Vos scoorden voor de Racing terwijl Chavelli Stolk haar 11-meter trap gestopt zag worden door Sari van Veenendaal.
Voor FC Twente scoorde Ellen Jansen, Anouk Dekker en Maayke Heuver. De strafschop van aanvoerster Ashley Nick werd door Rensen gepakt en de laatste alles beslissende penalty werd onder de enorme druk door Kirsten Bakker naast het doel geschoten.


Een zinderend duel waarbij de koploper uit de Eredivisie ten onder ging bij een hardwerkend en vertrouwen uitstralend RCL die een perfecte fuik had geplaatst. FC Twente in de tweede helft de betere ploeg maar de voorwaartsen zagen een uitmuntende doelvrouw hun snode plannen doorkruizen en misten het vernuft om een ander concept te spelen. RCL door naar de halve finale van de KNVB beker en in Alkmaar wacht AZ. Inzet is dan een plaats in de finale.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten