vrijdag 29 mei 2020

Koekestuut met rozienne

In donkere dagen en moeilijke tijden een heerlijke lekkernij die koekestuut met rozienne en confituur. Geeft direct voldoende energie om zeker en vast de juiste weg in te slaan. Het idee komt van Nicole uit het Antwerpse. Deurne aan het Schijn om precies te zijn. Groeide op in West Vlaanderen waar de traditionele zoete stuuten zelfs op de landerijen tijdens het oogsten werden verorberd.


De koekestuuten zijn een kruising tussen brood en cake en in feite specifiek voor de zondag. Ruim besmeerd met goede roomboter met daarbij een warme choco. Volgens dit authentiek recept van Nicole met rozijnen en kriekenconfituur toegevoegd. En juist die combinatie maakt een groot verschil in smaakbeleving.


Stuuten de term in het westen van Vlaanderen voor boterhammekes. Wellicht een receptuur uit vervlogen tijden met de stylo prachtig krullende teksten toe te vertrouwen op het nu vergeelde papier. Nog wel leesbaar en de balans van de ingrediënten heel duidelijk aanwezig. Quartre-quarts of cakebeslag is het beslist niet. Wel een uitgebalanceerd brooddeeg met gezonde rozijnen die een rijkdom aan vitaminen en mineralen bevatten op basis van natuurlijke suikers. Geeft een reinigende werking en beschermt tegen ziekten. Juist de toevoeging van de wat zure krieken geeft een uitstekend evenwicht aan het door de rozijnen gezoete brood. Die combinatie maakt het juist een heerlijk feestelijk pateeke. Ook gewoon tijdens het andere normaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten