donderdag 21 mei 2020

Het andere normaal

De maatschappij is duidelijk aan het veranderen. Sociale contacten anders en reizen aan banden gelegd. Openbaar vervoer op orde maar met de aanwijzing van de overheid om zoveel mogelijk thuis te blijven staat dat op een laag pitje.


De veranderen via de tijdlijn laat ons zien dat we afglijden in het andere normaal. Ach de term maakt niet zo veel uit maar wel de veranderingen op sociaal niveau. Overbevolking in het westen met de kans op natte voeten voor ons nageslacht kan nu nog worden gekeerd. Net als trouwens de luchtvervuiling.  
De Pest gaf duidelijke maatschappelijke veranderingen. Het feodale stelsel kwam ten einde. Er was een schaarste aan arbeid maar wel hogere lonen.
De Spaanse Griep vlak na de Eerste Wereldoorlog was het signaal voor betere zorg en rechten ook voor vrouwen. Bij het Sars-virus werd e-commerce geïntroduceerd en nu met het Covid-19 virus zien we daar een vervolg op.


Het snelle internet via glasvezel met voldoende bandbreedte laat meervoudige videoverbindingen tot stand komen. Onderwijs op afstand en thuis werken wordt op grote schaal toegepast en de anderhalve meter norm is gemeengoed. Economisch gezien een rampjaar dat nog wel een decennia merkbaar is in een onstabiel Europa. Daarbij lijkt het ook dat het feodale karakter van de overheid weer in beeld komt. De jeugd volgens het kabinet aan zet maar of daar wat mee gaat gebeuren blijft de vraag. Naar andere groepen binnen onze samenleving werd immers ook niet geluisterd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten