zondag 18 maart 2018

Traditiegetrouwe wafelkoeken

Oud en Nieuw de periode van oudsher voor heerlijke lekkernijen. Oliebollen en appelflappen heden ten dage maar in vroegere tijden waren dat de streekgebonden wafels. De oude Grieken hadden zelfs al een beslag dat bij speciale gebeurtenissen werd gebakken. En dat wij het nieuwe jaar op 1 januari feestelijk begroeten werd ruim 400 jaar geleden ingevoerd.
De Romeinen vierden op 1 maart het nieuwe jaar. Tijd voor de ontluiking van de gewassen op het land maar tevens dienden de geesten gunstig gestemd te worden.


Platte koeken tussen twee gietijzeren vormen en dat bakken op open vuur. Het waren de offergiften. Nu in de vorm van het traditionele Nieuwjaars gebak. Krokante of zachte wafels, warm of koud, zonder of met slagroom of siroop. We komen die lekkernijen vooral tegen op de plaatselijke kermissen en andere festiviteiten.


In het Museum van Bakkerij Bouman van Gouwsluis in de Alphense Korenmolen De Eendracht is echt van alles te zien. Ook de fraaie gietijzeren wafelijzers met decoratie. Opvallend mooi een noviteit van dat moment met dubbele keerbare ijzers voor op het nieuwe stadsgas. Het uit steenkool verkregen stadsgas deed rond 1870 zijn intrede. Een hoge productie kon daarmee bereikt worden. De bijbehorende sirooppot die ook op gas werd aangesloten hebben we nog niet aangetroffen.


Wel een fraai ijzer met hartjesvorm en een bijbehorend recept. Opvallend daarbij de gewichtseenheid van het Amsterdams pond of van oudsher Troois pond met de aanduiding daarvan. Dat was ongeveer 490 gram. Pas in 1820 werd het metrieke stelsel ingevoerd en in 1937 werden kilogrammen de aanduiding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten