zondag 4 maart 2018

Korenmolen De Eendracht

Stevig en fier op de grondvesten aan de Gouwsluisseweg in Alphen aan den Rijn. De molen De Eendracht maalt iedere week trouw het heerlijke graan tot ambachtelijke meel, bloem of gries. Op de wind gekruid met of zonder zeilen doen de koppel maalstenen hun werk.
Voor het geval de natuurlijke elementen het even af laten weten staat de Oude Bram zijn mannetje. De 60 pk dieselmotor is vernoemd naar de laatste molenaar Bram Walraven. 




Aangeschaft in 1934 bij Motorenfabriek De Industrie dat vlakbij de molen was gevestigd aan de Gouwsluisseweg. Een kanjer van een krachtbron met verbazingwekkende kwaliteiten.
Opvallend in de molen de luiwerken waarmee het graan of meel door de gehele molen op windkracht of diesel getransporteerd kan worden. 




Treffend het interieur van bakker Bouman van de Gouwekade nu als museum ingericht op een van de vele zolders die Korenmolen De Eendracht rijk is.
Eind februari en begin maart volle windkracht uit het oosten met vriezend weer. De achtkantige bovenkruier op de wind gekruid en juist op het oosten en dat gebeurt slechts zelden. Met een laagje ijs op de Oude Rijn en sneeuw levert dat altijd weer unieke plaatjes op. 


Voor een kleine foto-impressie van Molen De Eendracht klikt u hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten