Gisteren de dag, de feestdag van Sint Jan ofwel de gedenkdag van de geboorte van Johannes de Doper. Vanuit vervlogen tijden ook het midzomerfeest tijdens het zomersolstitium, de zomerzonnewende van de zon. Dat alles volgens onze oude Juliaanse kalender. Nu met onze huidige Gregoriaanse tijdsfasen is de langste dag van het jaar drie dagen eerder op 21 juni.
De omwenteling van de natuur en tijden worden anders. Het licht van de zon toont immers zijn stralen later en de bladeren draaien zich om. Ook het weer op Sint Jan houdt dertig dagen an.
Het feest van licht en warmte in de zomer. Met vreugdevuren die vooral voor de jeugd een bijzondere betekenis krijgen. Vuur, zang en dans waarbij meisjes met bloemenkransen in het haar een vrijer mogen strikken.
|
Hoefafdruk van het Ros Beyaard |
Maar het meest indrukwekkende verhaal is nog steeds de verwekking en geboorte van het Ros Beyaard. Beide op de feestdag van Sint Johannes. Weet u het nog het Karolingische verhaal over de Vier Heemskinderen met Reinout, Adelaert, Ritsaert en Writsaert met het legendarische Ros Beyaard. Speelde zich af in de Belgische Ardennen. Ros Beyaard was een kruising tussen een dromedaris en een draak en werd getypeerd als een onverslaanbare mythische eenhoorn. Het Ros beschikte over reuzenkracht, kon enorme sprongen maken en stenen ademen.
Dat was geen toeval. Want geboren op de jaardag van Johannes beschik je nu eenmaal over wonderbaarlijke bovennatuurlijke krachten. En zo is het maar net!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten