woensdag 5 juli 2017

Einu sini í langan tíma

Bijna zeven jaar zo af en toe les geven op diverse niveaus met als specialisatie communicatie in de breedste zin des woord. Altijd met een duidelijke focus op de praktijk met theoretische onderbouwing.
In het afgelopen leerjaar 42 sign leerlingen in twee groepen verdeeld van de ene op de andere dag erbij gekregen. En dat in het traject van vakleer sign en op de praktijk gericht. Dertig lesdagen vakleer sign met een moeizame start in september en een prima maar stormachtige finish op 7 juni 2017. Een paar uur eerder dan de volle ‘Strawberry’ maan maar wel met een helder stralende Jupiter! Een zonnestorm en heerlijke luchteffecten met frisse groene kleuren in het land van de Samen.



Gemiddeld 42 proefwerken werden voorgeschoteld en voor 93% gemaakt. Een hoog percentage. In een enquête waren de studenten voor 97% overtuigd van deze aanpak echter een klein percentage ziet vakrekenen het liefst bij vakleer verdwijnen. Op zich wel praktijk gerelateerde berekeningen die uiteraard op de diverse niveaus in de ondernemingen worden uitgevoerd.


Het symbool dit leerjaar was de vijfklauwige lieftallige Chinese keizerlijke draak die ons allen beschermde tegen de invloeden van buitenaf.  Een stukje mythologie verweven met de onderliggende feiten op het gebied van sign. De ontwikkeling van het schrift, brandende stenen, kleding met de zijderups en de wegen van het oosten naar het westen met de handel.

Voorts het papier, de kleuren, pigmenten en het managen van die kleuren op de diverse substraten. Monomeren en polymeren met kunststoffen en mineralen als siliconen, barnsteen, goud, grafeen en magnetiet. Ook kennis gemaakt met digitale signage, de ultieme toekomst voor de signmaker. 




Iedere week een verhaal ingepakt met een sociale, maatschappelijke en economische inhoud. Praktijkelementen soms met een dosis mythologie en de moleculaire krachten van het onzichtbare licht. De straling daarvan een belangrijke bron voor de toekomst. Naar het verleden kijken mag maar we moeten wel leren van de toentertijd gemaakte fouten.
De lessen ingesloten tussen de naamdagen van de goden Tyr op dinsdag en Thor van de donder. Dus blijft over de dag van oppergod Odin of Wodan op de woensdag. En dat was uiteraard heel opvallend want toeval bestaat nu eenmaal niet.


De Noordse mythologie was nog niet ter sprake gekomen tijdens de lessen. Dat was opgevallen bij een aantal studenten die mij als dank een stevig boekwerkje overhandigden juist over die Noordse Mythologie. Vandaar een tweetal stukjes als toepasselijke afsluiting van deze enerverende periode. Wordt volgende week vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten