zondag 14 november 2010

Eredivisie grootste zorgenkind KNVB

De voorlichtingsavonden inzake het door de KNVB gelanceerde ‘Voorstel aanpassing competitiestructuur veldvoetbal’ hebben inmiddels plaatsgevonden. Vrijwel het grootste deel van de verenigingen gaat instemmen met hetgeen is gepresenteerd tijdens de districtsvergaderingen. Voor de lagere klassen is de sportieve beleving door middel van periodekampioenschappen weer helemaal op orde waarbij spanning en kwaliteit in de competities het gehele seizoen gewaarborgd zal zijn.
Maar voor de teams die uitkomen in de Hoofdklasse zullen er nog de nodige aanpassingen moeten komen en zelfs het voortbestaan van de Eredivisie voor Vrouwen is onzeker.


Inhoudelijk rammelt er nog wel iets aan het gepresenteerde ‘Voorstel’ om de top van het vrouwenvoetbal in ons land goed op de kaart te zetten. Hoofd wedstrijdzaken van West II is Jozef van der Vooren die het gehele KNVB project begeleidt en hij is zowel lid van de Stuurgroep alsmede van de Klankbordgroep. In deze Klankbordgroep hebben ondermeer ook zitting Marianne Aanen van SteDoCo, Martin Langbroek van Jodan Boys, Wessel Sikma van Tolbert, Jan Buitenhuis van Oranje Nassau, Gonny Bisseling van RK HVV en Sarina Wiegman van ADO Den Haag.
Van der Vooren vertelde tijdens de voorlichtingsavond in Gouda hoogst ongelukkig te zijn met een aantal teksten die in het ‘Voorstel’ staan. Zo staat vermeld dat de satellietclubs zorg dragen voor de handhaving van de kwaliteit in de huidige Hoofdklasse.
Een zinsnede die de niet aan een Eredivisie verbonden clubs op een zeer discutabele plaats zetten terwijl verenigingen als RVVH, SteDoCo, Reiger Boys, RCL en RK TSV op bestuurlijk alsmede organisatorisch/technisch niveau alles perfect op orde hebben.
Een wel erg grote voortrekkersrol is toebedeeld aan de satellietclubs en daarmee was Jozef van der Vooren het wel eens. Hij had volgens zeggen geen keus want een aantal teksten zijn overgenomen uit het ‘Visiedocument’ wat onder de directe verantwoordelijkheid valt van de Stichting Eredivisie Vrouwen en die deze teksten in het ‘Voorstel’ opgenomen wilde zien. De KNVB was hier nu niet bepaald erg gelukkig mee.


Ook kwam in Gouda aan de orde dat het een hele grote tegenvaller was dat de UEFA had beslist de eindronde van het EK Vrouwen 2013 aan Zweden te vergeven. Ons land werd weer overgeslagen. Heel erg jammer maar als in het ‘Voorstel’ staat vermeld dat de toekomst van de Eredivisie voor Vrouwen nog steeds onzeker is, lijkt het ingenomen standpunt van de UEFA begrijpelijk. Uiteraard is er dan sprake van de kip en het ei-situatie, maar er mag dan toch wel verwacht worden dat er een toekomstvisie geprofileerd is die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat.

Ook vertelde Van der Vooren dat één of meerdere BVO’s gewoonweg de stekker er uit kunnen halen waarop vervolgens de vraag naar boven kwam of het dan gerechtvaardigd zou zijn om een Topklasse in te voeren. Als de Eredivisie wel intact blijft en zoals gewenst naar 12 teams wordt uitgebreid is de Topklasse wel op zijn plaats voor de doorstroming van talenten,’ aldus de KNVB-er in hart en nieren.
Maar ook als de Eredivisie wel implodeert kunnen de speelsters terug naar de clubs waar ze ingeschreven staan en in de nieuw te vormen Topklasse spelen maar deze opmerking werd in de wandelgangen opgevangen.

Er zijn echter nog meer haken en ogen waardoor de niet satellietclubs op afstand blijven. Volgens Marianne Aanen van SteDoCo uit Hoornaar moeten nog heel duidelijk de tussentijdse overschrijvingen en de promotie/degradatieregelingen tegen het licht gehouden worden en waar nodig aangepast. Daarnaast valt het Marianne Aanen op dat de Eredivisie voor Vrouwen, die onder de amateursectie van de KNVB valt, nog steeds een gesloten karakter heeft. ‘Dit druist tegen alle juridische regels in, ook internationaal’, aldus Aanen.
Ook Jozef van der Vooren onderkent dit manco in het ‘Voorstel’. Zoals het nu bij de mannen het geval is in de Topklasse, zo zou het ook bij de vrouwen moeten gebeuren. De mogelijkheid om te kunnen doorstromen naar het hoogst haalbare moet aan een vereniging worden aangeboden. Er zijn regels voor maar als een club in de Eredivisie zou willen spelen en  aan de voorwaarden voldoet moet dit mogelijk zijn, aldus Van der Vooren. Een gesloten competitie is verleden tijd, daar is iedereen het wel over eens.

De KNVB zit dus flink in de maag met de stellingname van de Stichting Eredivisie Vrouwen. Tijd volgens Jozef van der Vooren om als Hoofdklasse-verenigingen de koppen bij elkaar te steken en de juiste beslissingen te nemen waarbij wat hem betreft zelfs de meerwaarde van de BVO’s ter discussie mag komen.
De conclusie is dat de in het ‘Voorstel’ genoemde initiatieven voor de lagere klassen een prima zaak is waarop al lang werd gewacht.
De kater blijft voor de Hoofdklassers wanneer de vele voetbalverenigingen op democratische wijze hun instemming betuigen aan de plannen tijdens de algemene ledenvergadering die op 4 december wordt gehouden. Het ‘Voorstel’ heeft in dit traject voor de verenigingen die niet zijn gelieerd aan een BVO niet de duidelijkheid gebracht die noodzakelijk is om de top van de breedtesport in goede banen te leiden.

De Hoofdklassers zijn nu aan zet maar of er echt structureel overleg gevoerd gaat worden, wordt ten zeerste betwijfeld. Met slechts een 10% reactie op de KNVB enquête blijkt wel dat de kloof tussen de satellietclubs en de andere verenigingen groter is geworden terwijl er juist overleg moet komen tussen de BVO’s en alle Hoofdklassers om de neuzen dezelfde kant op te laten staan en voor professioneel topvoetbal te gaan.

Mede gezien het geringe percentage van reacties van de zijde van de Hoofdklassers zou de KNVB er wellicht goed aan doen om zelf de betrokken clubs uit te nodigen voor een bespreking waarbij dan juist de materie nader besproken en uitgewerkt zou kunnen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten