zondag 22 maart 2020

Sint-Hubertusbollen

Uiteraard vandaag geen pannenkoekendag. In plaats daarvan de heerlijke Sint-Hubertusbollen of de Brabantse Hubkes met de gezonde heilzame werking. Wel zo toepasselijk in deze moeilijke periode.
Het verhaal van de jacht gebaseerd op de Heilige Sint Hubertus. Eerder werd dit opgetekend in de Romeinse periode van keizer Hadrianus met St Eustachius die deel uitmaakte van de Veertien Heilige Helpers.

Hubertusbollen met kruiden, rozijnen en voorzien van een kruisteken.

De onverklaarbare gebeurtenissen in het leven van de bisschop van Maastricht-Tongeren en later Luik maakte wel degelijk indruk. Hubertus verkondigde immers als missionaris het Woord in Brabant en de Belgische Ardennen. Een brand blussen met zijn zegening en een man  genezen van hondsdolheid zijn daar de mirakels van.


De Sint-Hubertusbollen kenmerken zich door de ingrediënten die aan het deeg worden toegevoegd. Kruiden als tijm, karwij en anijs om juist de luchtwegen vrij te houden. Maar de Hubkes of bollen met rozijnen maken de smaak op natuurlijke wijze zoeter. De heilzame werking van rozijnen is om juist virusinfecties en ontstekingen te lijf te gaan. Dat was toen al algemeen bekend, ook al in de periode van de Romeinen.
De jacht op Goede Vrijdag met de bekering van Hubertus met het kruis in het gewei van een hert maakte Hubertus tot patroonheilige van de jacht. Zeven wonderen werden in de annalen opgetekend en Sint Hubertus kan aangeroepen worden in noodsituaties of epidemieën.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten