zondag 26 februari 2017

Losar

Het nieuwe jaar breekt aan. Maandag 27 februari en het bruisende feest barst los. Het Tibetaanse feest van het Nieuwe Jaar ofwel Losar. 
De allerbelangrijkste feestdag in Tibet die met de gehele familie wordt gevierd. Een aantal dagen lang zelfs. Want voorafgaand worden de huizen grondig schoongemaakt en soms van een nieuw laagje verf voorzien.  Daarnaast allerhande decoraties rondom de woningen. Kwade geesten worden heel ver weggestuurd en ruzies bijgelegd. 


Het jaar 2144 wordt in Tibet feestelijk ingeluid. En dat allemaal gebaseerd op de maankalender met een nieuwe maan en een nieuw jaar. De tweede dag is in hoofdzaak gewijd aan religieuze zaken. Er worden grote geborduurde of geschilderde kleden in de kloosters opgehangen boven de familiealtaren. Natuurlijk gebaseerd op het Tibetaanse boeddhisme met gemaskerde cham-dansen. 
Bewonderenswaardig met de vele felle kleuren en er wordt aan kloosterceremonies deelgenomen. De derde dag wordt buitenshuis in het openbaar gevierd en wordt er gerstebier gedronken. 


Het Jaar van de Haan breekt aan voor de Tibetaanse bevolking waar ook ter wereld.
De haan is het tiende dier in de twaalfjarige cyclus van de Tibetaanse maankalender. De haan wordt gekenmerkt door zijn moed, eerlijkheid en ambitie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten