zondag 12 februari 2017

Poollicht

Licht is één van de twee basiselementen van het leven. De zon de bekendste die iedere morgen weer trouw geflankeerd met zijn heraut Mercurius in het oosten opkomt. Al miljoenen jaren energierijk met een veel breder spectrum met een prachtig kleurenpalet.

Licht van de zon met een deel UV-straling en water zijn onmisbaar op aarde. Daarnaast in de natuur met de fotosynthese voor bloemen, planten en gewassen met de aanmaak van chlorofyl voor een energierijke groei. Vanuit het verleden was vuur de eerste lichtbron die de mens ontdekte. Voor warmte, voedsel en afschrikking. Maar het licht van de zon houdt veel meer in dan wij simpel kunnen waarnemen.


Energierijke straling vooral bij de noord- en zuidpool. Daar zijn immers de lagen gevoelig om door te dringen in onze eigen atmosfeer. De magnetische straling maximaal en dat is inmiddels een wetenschappelijk onderzoek vastgelegd.
Het zonlicht via een prisma splitsen. In 1666 was het Newton die het witte licht van de zon via een prisma in schitterende vloeiende heldere kleuren uiteen liet vallen. Het kleine stukje zichtbare licht ligt tussen de 380 en 700 nanometer. In het korte gebied de UV-straling en in het hoge gedeelte Infra Rood. Een transformatie van zichtbaar en onzichtbaar licht waar wij in de steeds sneller wordende technologische revolutie dankbaar gebruik van maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten