zaterdag 31 oktober 2020

Blue moon

Vandaag op 31 oktober een echte blauwe maan. We hebben er 19 jaar op moeten wachten maar dan heb je ook wat, nietwaar. Het is de tweede keer deze maand dat er een volle maan is. Vandaar dat deze tweede volle maan blue moon wordt genoemd. Immers vanuit het verre verleden werden tijdens de overgang van oktober naar november feesten gevierd. De werelden tussen de goden en het materialisme op aarde kwamen dan het dichts bij elkaar.
Samhain, het Keltisch Nieuwjaarsfeest, was altijd gekoppeld aan deze speciale dagen met leidend de maan. Tevens het einde van de zomer en het begin van het nieuwe jaar. All Hollow’s Eve ofwel Halloween is direct afgeleid van Samhain. Vandaar dat Paus Gregorius IV Allerheiligen invoerde met een dag later Allerzielen. Sint Hubertus en Sint Maarten zijn voor nu en in de toekomst wat meer aansprekende christelijke feestelijkheden die wel degelijk overeenkomsten heeft.
De Keltische rituelen en tradities leven voort met nu een blauwe maan tijdens Halloween. Een sign of teken vragen wij ons af, want dat gebeurt niet vaak. Het is echter altijd een 19-jarige cyclus met 235 volle manen. Nu de COVID-19 pandemie en in 2001 de tragedie van 11 september.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten