woensdag 9 juli 2014

Penaltykiller Petra Dugardein

Met Petra Dugardein in het doel werden onze vrouwelijke militairen in 2004 wereldkampioen. Daarnaast werd door de Oranje krijgsvrouwen drie keer het brons binnen gehaald op de diverse wereldkampioenschappen.

Pertra Dugardein werd in 2013 uitgeroepen tot de beste doelvrouw in de regio Rotterdam
Penaltykiller Petra Dugardein van vv Rhoon.

Durgardein is een echte penaltykiller en bewees haar kwaliteiten ook tijdens de finale van de Rotterdam Cup in juni 2013 met de elfmeter trappen. In het doel bij vv Rhoon tegen RVVH waren er opzichtige psychologische handelingen waarbij Dugardein wel degelijk een positief effect bereikte. Het was trouwens ook haar laatste optreden onder de lat en nu speelt ze weer heerlijk in de voorhoede en pakt met regelmaat een goaltje mee.


Vrouwen blijven ook nu actie voeren om aandacht te vragen voor hun rechten.

Een ander punt zijn de voetbalclinics die Jessica Torny en Petra Dugardein als Oranje trainsters hebben gegeven aan de speelsters van het nationale vrouwenvoetbalteam van Afghanistan. De rechten van vrouwen zijn beperkt en dan nog gaan voetballen. Dat is in die landen niet voor meisjes en vrouwen. Aandacht dan ook voor de rechten van de vrouw. 


Het was tijdens de Franse revolutie in de periode van 1789-1795 dat één van de voorvechters van het recht voor vrouwen opstond. Dat was Anne-Josèphe Théroigne de Méricourt. De vrijheid van de vrouw stond centraal alhoewel we wel meer dan 200 jaar terug moeten gaan naar het toen onstabiele Frankrijk. Achter de schermen strijdend voor haar overtuiging van gelijkheid voor vrouwen en een veel socialer beleid. Om de macht van de vorsten en aristocraten te breken die vrouwen uitermate extreem vernederden. Als eerste Belgische revolutionaire feministe, alhoewel dit woord nog moest worden bedacht, was Anne-Josèphe haar tijd ver vooruit.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten