zondag 29 maart 2020

Allerlaatste vlucht

De allerlaatste passagiersvlucht van de Boeing 747 van KLM. Een heel bijzonder toestel wat nu een jaar eerder dan gepland met pensioen mag.


Na 49 jaar trouwe dienst de laatste vlucht van de KLM73Y of KL686 uit Mexico naar Schiphol. Wij hadden nog een sprankje hoop dat het toestel nog een paar kilometers door zou vliegen  maar boven Nieuwkoop vond de draai naar de ladingsbaan plaats.

maandag 23 maart 2020

Omgaan met geld

Dit jaar stond op de planning de tiende editie van de Week van het geld van start gaan. Van 23 tot en met 27 maart zou het toepasselijke thema zijn ‘Leren omgaan met geld is goud waard’. Vanwege de omstandigheden met het dramatische COVID-19 virus komt daar een rode streep door.


Hare Majesteit Koningin Máxima zou in het bijzijn van de ministers Slob en Hoekstra in de Kunsthal Rotterdam het programma openen. Thema’s waren onder meer preventie, financiële educatie, schulden problematiek en schuldhulpverlening. Heel toepasselijk ook voor dit moment. Het platform Wijzer in geldzaken blijft ook nu op afstand leerlingen van basisscholen voorbereiden op hun financiële verantwoordelijkheid. Onze jeugd is nu eenmaal de toekomst die ook moet leren van de fouten uit het verleden.

zondag 22 maart 2020

Sint-Hubertusbollen

Uiteraard vandaag geen pannenkoekendag. In plaats daarvan de heerlijke Sint-Hubertusbollen of de Brabantse Hubkes met de gezonde heilzame werking. Wel zo toepasselijk in deze moeilijke periode.
Het verhaal van de jacht gebaseerd op de Heilige Sint Hubertus. Eerder werd dit opgetekend in de Romeinse periode van keizer Hadrianus met St Eustachius die deel uitmaakte van de Veertien Heilige Helpers.

Hubertusbollen met kruiden, rozijnen en voorzien van een kruisteken.

De onverklaarbare gebeurtenissen in het leven van de bisschop van Maastricht-Tongeren en later Luik maakte wel degelijk indruk. Hubertus verkondigde immers als missionaris het Woord in Brabant en de Belgische Ardennen. Een brand blussen met zijn zegening en een man  genezen van hondsdolheid zijn daar de mirakels van.


De Sint-Hubertusbollen kenmerken zich door de ingrediënten die aan het deeg worden toegevoegd. Kruiden als tijm, karwij en anijs om juist de luchtwegen vrij te houden. Maar de Hubkes of bollen met rozijnen maken de smaak op natuurlijke wijze zoeter. De heilzame werking van rozijnen is om juist virusinfecties en ontstekingen te lijf te gaan. Dat was toen al algemeen bekend, ook al in de periode van de Romeinen.
De jacht op Goede Vrijdag met de bekering van Hubertus met het kruis in het gewei van een hert maakte Hubertus tot patroonheilige van de jacht. Zeven wonderen werden in de annalen opgetekend en Sint Hubertus kan aangeroepen worden in noodsituaties of epidemieën.

vrijdag 20 maart 2020

Lente

Ondanks alle ellende om ons heen maakt de natuur stappen voorwaarts. Vandaag op de 20e maart 2020 is de astronomische lente een feit. De lengte van dag en nacht zijn dan gelijk.


De dagen worden langer en we denken nu al aan de zonnewende op 21 juni. Hoe zal de situatie dan zijn, de prangende vraag van dit moment. Het coronavirus moet over een maand gaan pieken en daar zijn we echt niet gerust op. Maar de natuur gaat gewoon voort.

donderdag 19 maart 2020

Sint Jozef

Ondanks alle problemen vieren we gepast de feestdag van Sint Jozef. Patroonheilige van de hardwerkende arbeiders en timmerlieden die nu in onzekerheid leven.
Wordt aangeroepen als patroon van de opvoeders in het gezin, de maagden en de stervenden.


Maar ook de ultieme aanbidder in wanhopige situaties. 
De geschiedschrijving van dit beeld van Sint Jozef uit de Eglise St Martin van Belgische Marcourt geeft de vaak uitzonderlijke periodes van verdriet onder de parochianen aan.

Marco Polo

De oude vertrouwde Marco Polo route bracht dit keer slechte waar. De zijde route vanuit het oosten leverde nu een virus af van ongekende omvang. Vanuit Italië en China is Europa besmet en ook onze lage landen ontkomen daar niet aan. Het hoogtepunt van Covid 19, dat in december verleden jaar werd vastgesteld, zal over een maand hier duidelijk worden. In Italië en Iran is het ziektebeeld nog niet tot staan gebracht. Immuniteit of niet, we krijgen er allemaal mee te maken en de prijs is dat een percentage van onze bevolking komt te overlijden.


In de middeleeuwen hadden wij de zwarte dood ofwel de builenpest (Yersinia Pestus). Niet vergelijkbaar vanwege het feit dat de pest werd veroorzaakt door een bacterie dat door vlooien van ratten overdraagbaar was op mens en dier.  50 miljoen mensen overleefden het niet.
Dat dit virus juist in het jaar van de Rat de kop opsteekt is opvallend. We hebben de tweedeling waarbij de planeet Uranus een grote rol in speelt. Vernieuwing en gelijkheid met alle krachten gebundeld maar pas in augustus krijgen we meer inzicht in de gezondheidssituatie.  Op 8 april opnieuw een supermaan en de zon blijft iedere dag trouw in het oosten opkomen. Het leven overwint.

dinsdag 10 maart 2020

Ma…diek

Zaterdag speelde Madieke Zaad van RCL weer voor twee. En die twee is aan meerdere uitleg onderhevig. Maar in ieder geval stond Madiek borg voor de driepunter tegen Wartburgia in Amsterdam.


Bij de inzet van Bibi Joo zou je toch denken dat het leer de doellijn gepasseerd zou zijn. Maar dat moet de scheidsrechter dat wel kunnen waarnemen. Dat kon niet omdat jawel Madieke met nummer zes gewoon heel tactvol het zicht van de leidsman belemmerde.


Dat scheelt wel ff twee vette punten. Dat realiseerde Susanne Hoogenboom vol ongeloof met de handen op de wangen zich pas achteraf.
Het moet nu eenmaal zo zijn dat sterren stralen nietwaar……

maandag 9 maart 2020

Een stijlvolle supermaan

Vandaag weer zo'n fraaie supermaan. De sneeuwmaan of lentemaan laat zich alleen niet zien zo dichtbij moeder aarde. Het wolkendek wil niet echt wijken voor onze trouwe begeleider die juist nu het licht van de zon volledig weerkaatst.


Wel mooie wolken partijen maar het lukt nog niet echt. Later deze nacht krijgen wij wellicht een beter beeld van Mani of Luna te zien. Onze voorouders noemde de volle maan in maart Worm Moon. Alles gebaseerd op de komende lente met de bewegingen in de toplaag van de aarde. Krokussen en narcissen maar ook geurende Muscari geeft aan dat de Koning Winter de aftocht blaast.

vrijdag 6 maart 2020

Aleph en Beth

Wie kent die twee nu niet. Vroeger in vervlogen tijden hadden we in onze noordelijke contreien een eigen magische Runenschrift. Dat werd Futhark genoemd en in de tijd van de Vikingen tot ver in de Middeleeuwen een pure vorm van communicatie.


Aleph en Beth waren de eerste letters van het Fenicische alfabet en die taal is al meer dan 3000 jaar oud. Daar stamt indirect ook onze eigen alfabet vanaf.
Maar Aleph en Beth waren tevens de eerste tekens. De omgekeerde ossenkop met hoorns de pootjes voor de A en voor Beth staat een omgekeerd onderkomen. Ook die tekens zijn door de Grieken overgenomen wat later in het Latijnse alfabet verder werd ontwikkeld.

woensdag 4 maart 2020

De lente is in aantocht

In de maand februari was echt schrikken. We kregen plots een extra dag maar ook ieder weekend hevige storm en regen. Dit terwijl juist maart zijn staart roert als windmaand.


Maart is vernoemd naar de Romeinse god van de oorlog Mars. Kan veranderlijk zijn en de volle maan is opnieuw aanwezig. Straalt met veel elan het licht van de zon onze kant op. De lente komt en koning winter die zich slechts af en toe vertoonde vertrekt met vallen en opstaan. En op 9 maart vieren we supermaan. Onze trouwe begeleider de maan komt dichtbij moeder aarde.