vrijdag 24 januari 2020

Chinees Nieuwjaar

De maan stelt de datum vast van het Chinese Nieuwjaar. Altijd de tweede nieuwe maan na de winterzonnewende en dat is in 2020 op vrijdagavond 24 januari. Met de opkomst van de zon in het oosten op zaterdag worden de feesten aangevangen.


Dat onder andere met spectaculair vuurwerk en opvallende draken dansen. Immers de draken waren bang voor lawaai en bovendien voor de kleur rood. De boze invloeden worden op deze wijze verdreven in het bijzondere jaar van de Rat. Want wie in het jaar 4717 geboren is staat een talentvolle carrière in het verschiet. Alles gebaseerd op de basis van het leven met de vijf elementen van het als water, aarde, metaal, hout en vuur.

woensdag 22 januari 2020

Nationale Voorleesdagen

Op woensdagmorgen 22 januari leest Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien voor tijdens het Nationale Voorleesontbijt. Dat vindt plaats in het Stadhuis-Forum van de hoofdvestiging van de Bibliotheek Zoetermeer. De zeventiende editie van de Nationale Voorleesdagen vindt plaats van 22 januari tot en met 1 februari.


De Nationale Voorleesdagen bestaan al sedert 2004 en worden georganiseerd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Het ultieme doel is uiteraard dat er voor de aller kleinsten wordt voorgelezen. Maar ook het zelf lezen moet op een hoger plan komen. De verhouding tussen sociale media en het gedrukte boek of tijdschrift dient in evenwicht te zijn.
Ook de twaalfjarige Kyra leest als een klein prinsesje met heel veel plezier allerlei interessante verhalen. En dat kan ook heel gewoon op een sportveld.

maandag 20 januari 2020

Metonische cyclus

Een opvallende week is het wel. Een flink hoge drukgebied en over vier nachtjes is het nieuwe maan. Het jaar van de rat breekt dan aan en daar kan de wolf ook niets aan veranderen. Immers de maand januari is vernoemd naar de Romeinse god Janus. Maar als het om de maan gaat is januari een echte Wolfsmaand. 


Wel lijkt het erop dat de maan ieder jaar iets meer afstand neemt van onze aardbol. In de periode van 6940 dagen is dat 75 cm. In de negentienjarige cyclus van Meton komen zon en maan dan weer exact uit op eenzelfde positie alleen neemt de afstand gering toe. Voorlopig houdt in januari de wolf onze Mani of Luna scherp in de gaten.

Hoge druk

Vandaag op meerdere fronten een bijzondere dag. Twintig nul een tweeduitzendtwintig of twintig twintig zo u wilt. De luchtdruk krap onder de 1050 hectopascal en net onder de eerdere records uit januari 1907 en 1932.


De druk kan bij sporters wellicht merkbaar zijn vanwege de dalende luchtstromingen van de aantrekkingskracht of zwaartekracht van moeder aarde. Het krachtig hoge drukgebied boven onze lage landen de directe oorzaak.

zondag 19 januari 2020

Depri dag

De maandag van de laatste volle week van januari wordt getypeerd in onze streken als de meest neerslachtige dag van het jaar. De Engelsen houden het op blue monday ofwel feeling blue dat in feite vanuit het verleden een periode van rouw inhield.


Nu gerelateerd aan het feit dat de voornemens met nieuwjaar gestart nu al tot het verleden behoren. Maar daarentegen vieren op hetzelfde moment andere volkeren juist het feest dat de dagen nu heel duidelijk lengen. En dat is op zich al een feest! Maar iets lekkers nuttigen verdrijft ook het deprimerende gevoel.

Janus

Januari of de wolfsmaand met de soms onstuimige winden met regen en hagel is vernoemd naar de Romeinse god Janus. Zon en maan bepalen de situatie altijd op aarde tijdens de periode na nieuwe en volle maan.


En daar heeft de god Janus met de twee gezichten die de deuren en poorten bewaakt toch heel weinig invloed op. Janus heeft andere kwaliteiten. Aan de ene kant een blik op de toekomst voor alle vrede en veiligheid. Aan de andere kant als doel te leren uit het verleden om bovenal in de toekomst niet dezelfde fouten te maken. Maar dan toch liet de ene kant van Janus zich zaterdag wel ff zien in Wilnis.

dinsdag 14 januari 2020

De kracht van Wolfmoon

Wolfmoon met de volle maan ligt alweer enkele etmalen achter ons. De kracht van de wolf en de maan is nu duidelijk met het onbestendige weer. Storm en regen steevast ons deel. Na twaalf lange nachten in de wolfstijd weerkaatste de volle maan het licht van de zon naar ons toe.


En die krachtbron is juist aan een nieuwe cyclus begonnen. En dat hebben we gevierd met z’n allen. De Midwinter of Joelfeesten gebaseerd op het verschil tussen een zonnejaar en een maanjaar. De dagen worden langer en na de storm wordt het kouder alleen Koning Winter gaat nu nog niet regeren.

maandag 13 januari 2020

Verloren maandag

Het einde van de Joelfeesten ofwel een feestelijke periode na Driekoningen. In het verleden het feest van het nieuwe jaar. De zon was immers herboren volgens oude Germaanse tradities.


Op tafel kwamen de wafels, met Driekoningen de taart met boon en op verloren maandag als afsluiting appelbollen en worstenbroodjes. Alles heerlijk gevuld.
De ambtenarij had steevast een vrije dag en op de eerste maandag al aan het werk te gaan was ook voor de burgerij net een stapje teveel. Feesten en drinken en heerlijk smullen op eenvoudige wijze bereid.

zondag 12 januari 2020

Kopperen

Traditioneel gehouden op de eerste maandag na Driekoningen. De gilden lieten zich van hun beste kant zien. Meesters en leerlingen lieten hun cliënten kennis maken met technische hoogstandjes.


Van oudsher het Gildefeest van de Grafische Industrie waarbij letterzetters en boekdrukkers bij elkaar kwamen. De start van een nieuw werkzaam jaar met de overhandiging van een kopperprent. Hoog-, vlak- en zeefdruk met veelal combinatietechnieken. Oude herinneringen herleven met het beeld van de Rotterdamse Papiergroothandel Deutschmann & Roelants.

maandag 6 januari 2020

Caspar, Balthasar en Melchior

Vandaag de dertiende dag met Driekoningen. Dertien dagen na Kerst met de aanbidding van kindje Jezus door Caspar, Balthasar en Melchior. De Drie Koningen waren op weg gegaan en volgden een opvallende heldere ster.


Dertien dagen duurde de tocht van de wijzen uit het oosten. De magiërs en astrologen namen goud, mirre en wierook mee voor het kleine kindje in de kribbe in Bethlehem.
Vandaag de dag mogen de kinderen verkleed als echte koningen en voorzien van sterren door de straten gaan. En wie weet heeft wel iemand een boon of noot in brood of taart aangetroffen. Die is vandaag de heilige boon ofwel de koning van de dag.

woensdag 1 januari 2020

Een spannend jaar

Wij gaan met z’n allen een super spannend jaar tegemoet. De bal gaat weer rollen en er is vreugde maar ook teleurstelling. Tegengestelde polen met het ronde leer kan immers altijd twee kanten op gaan.
Zwaar weer voor de politiek en de overheid blijft geld tekort komen. Belastingen omhoog om geld binnen te harken en kwetsbare groepen onder druk. Milieutechnisch met elektrische voertuigen is het ondoordacht korte termijn denken.


Waterstof als energiebron gaat zijn intrede doen waarbij bestaande infrastructuur optimaal ingezet kan worden. De onvrede onder de bevolking en specifieke groepen neemt toe. Tja, regeren was vooruitzien maar de koers lijkt niet voorspoedig te verlopen.
Sportbeleving en dan met name de vrouwenvoetbalsport gaat het helemaal maken. De spelvreugde optimaal en waar maak je dat nu nog mee.

Twintig twintig

De kruitdampen verdwijnen langzaam in de atmosfeer. Het nieuwe jaar met uitzonderlijke doelstellingen is aangebroken! De vuurpijlen en de knallers hebben de boze geesten verdreven. 2020 wordt het jaar van de spektakels en gaat ons heel wat bieden. Opvallende zaken gaan de revue passeren, dat staat nu al vast. 


Zon en maan onze leidraad zoals we dat al jarenlang gewend zijn.  Op 9 maart een supermaan want dan staat Mani slechts een kleine 346000 km van ons vandaan. En op 8 april is dat zelfs 500 km minder. Een heuse blue moon in de maand oktober. Twee volle manen in een maand is een gebeurtenis op zich. Op 1 en 31 oktober een feit. Het licht geeft ons de koers en dat blijven wij ook dit jaar volgen.  Van harte in ieder geval!