woensdag 20 juni 2012

Achter de Limes

Achter de Limes

Hoe belangrijk kan een plaats met stadsrechten zijn in de tijd van de Romeinen. Langs de huidige Vliet in de gemeente Leidschendam-Voorburg ligt iets verder naar het westen de oude loop van de Gracht of het Kanaal van Corbulo. De toonaangevende verbinding tussen de Rijn en de Betaafse rivier ofwel de Maas. Langs dit kanaal lag Forum Hadriani, in het hart van het westen op een heuse strandwal aangelegd in het gebied van de Cananefaten. Een bloeiende nederzetting met veel handel die later stadsrechten kreeg als tweede stad na Noviomagus, het huidige Nijmegen.


In de Rietvinkpolder en onder het Damplein in Leidschendam-Voorburg is de oude loop van deze belangrijke verbinding door archeologen vastgelegd. Ook zijn er aanwijzingen gevonden voor een overtoom. Het Kanaal van Corbulo was een zeer essentiƫle schakel in het Rijk van de Romeinen maar had te maken met de getijden.


Rond 47 werd de Gracht of het Kanaal deels door soldaten van het Romeinse leger in opdracht van veldheer Gnaeus Domitius Corbulo gegraven. Op sommige plaatsen maakte men dankbaar gebruik van getijden kreeken zoals bij Matilo, bij Leiden met de aansluiting op de rivier de Rijn en de meander van de Gantel die bij Naaldwijk stroomde en aansloot op de monding van de Maas.

Lees verder op: http://www.prosellarcheo.nl/achter-de-limes/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten