maandag 18 mei 2020

De maand van Maria

Van origine is de maand mei vernoemd naar moedergodin Maia. De Romeinen vereerden de oudste van de Plejaden die nog steeds straalt in het sterrenbeeld Stier. Tijdens heldere nachten trouwens goed waarneembaar. De maand Maia werd altijd omarmt met veel feesten. Een bloesemfeest met groei en pracht met daarnaast geboorte en vruchtbaarheid. In de Noordse mythologie staan de zeven zussen van de Plejaden in direct contact met de godin Freya.
De tijden veranderden en de kerk wilde een ander normaal. Dat alles na het vierde Concilie van Lateranen. Geen aanbidding meer van de oer goden maar priesters kregen de macht met devotie en bedevaarten om religieuze beelden en symbolen te vereren. Onze Lieve Vrouwe Maria nam de plaats in van Maia en werd nu aanbeden.


Ook in het Wilsveen, gelegen tussen Leidschendam en Stompwijk, vond een mirakel plaats. Een Mariaverschijning met een eikenhouten Moeder Godsbeeld dat spontaan uit het veen kwam en werd opgedregd. De kapel van het Wilsveen met het eikenhouten beeld werd een van de drukste bedevaartplaatsen van Holland. Zelfs wonderbaarlijke gebedsverhoringen vonden daar plaats inclusief genezingen. Tot de Reformatie ging de verering door. Maar daarna bleef het voor de katholieken een heel belangrijk bedevaartsoord. Ook voor notabelen die van heide en ver naar de Kapel kwamen. De verering van het Marianum, de Heilige Maagd Maria in de Kapel van Wilsveen, ging gewoon voort. Na 1661 werden de polders drooggemaakt en het moeras klinkte in. Tien jaar later stortte het Godshuis in en rond het jaar 1700 nam de omvangrijke devotie van de Mariaverering af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten