Luikse wafels
Altijd feest op Koningsdag met toch wat lekkers op tafel. En juist Luikse wafels zijn daar bij uitstek voor. Altijd bij speciale gelegenheden zoals oud en nieuw, lente- en zomerfeesten, kermissen en natuurlijk ook bij deze feestelijk dag die er dan buitenshuis iets anders uitziet.
De Luikse wafel brengt ons terug naar het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden rond 1815 met de industriƫle vernieuwingen. Dat wist onze Koning Willem 1 als geen ander. Het kapitaal van de Oranjes werd opgezet door Willem Snickerieme (van Duivenvoorde) maar onder meer door Koning Willem 1 via zijn participaties aanzienlijk vergroot. Trouwens tijdens het Congres van Wenen werd de verdeling van gebieden vastgelegd en werden de Noordelijke- en Zuidelijke Nederlanden een Koninkrijk met Willem Frederik van Oranje-Nassau die als eerste die de titel Koning aanvaardde.
De stad Luik ofwel de vurige stede aan de Maas had met William Cockerill en zijn zonen John en James de industrie omarmd. Ook de textiel- en glasindustrie was toonaangevend in die tijd. Maar er heerste onvrede met de Oranje heerser uit het noorden. De zuidelijke Nederlanden lagen industrieel op een ruime voorsprong en vanaf 1303 hadden de ambachtsgilden zitting in het bestuur van de stad.
In het noorden ontving de Koning met regelmaat het gewone volk dat klaagde over de armoede. Aanhoren maar geen veranderingen met als resultaat het politieke vertrouwen op een dieptepunt. En dat met een stukje onvervalste Haagse rekenkunde met enorme staatsschulden. Dat zou in 1830 fataal worden met als resultaat de splitsing tussen noord en zuid.
De revolutie van 1830 startte in de Vurige Stede Luik. Met Charles Rogier als aanvoerder op de barricaden waarbij de snelle voedzame hap van de tussen twee ijzers gebakken koekje met honingraad vorm voldoende energie gaf om de strijd aan te vangen. En dat met succes.
Een stukje verleden die Luikse wafel met symbolische waarde. Maar het blijft altijd een heerlijke verwennerij. Ook op Koningsdag 2020.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten